Home      Vorige      Volgende

De Papyrusdreef

P._Oxy._XXII_2331.jpg Een fragment van een Grieks manuscipt uit de derde eeuw na Chr. van een gedicht over de heldendaden van Heracles .

Aan het begin van de Nijldreef bij Park de Gagel ligt de Papyrusdreef. Dat is heel toepasselijk want papyrusriet groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte.

Papyrusriet is een metershoge moerasplant met een stevige stengel die je net als een prei af kunt pellen. Bovenaan zit een weelderige pluim met onopvallende bloempjes.
Cyperus_papyrus6.jpg
Papyrus is een Grieks woord. De Grieken waren lange tijd de baas in Egypte. De Egyptenaren zelf noemden de plant aaru en maakten er van alles van: touw, sandalen, matten, bootjes om op de Nijl te varen en gebruikten het om op te schrijven.

Al vijfduizend jaar geleden werd papyrusriet gebruikt om op te schrijven met pen en inkt. Het riet werd hiervoor geplet en samengeplakt tot rollen van zo'n 10 meter lang en 25 centimeter breed. Het sap van het riet werd hierbij gebruikt als lijm. Je kon in zo'n 'boekrol' dus niet bladeren.

Papyrusrollen werden bewaard in bibliotheken. Ook zo'n woord van Griekse oorsprong.
De bibliotheek van AlexandriŽ was de grootste en bekendste.

Er zijn papyrusrollen teruggevonden die meer dan vierduizend jaar oud zijn. Maar van de honderdduizenden papyrusrollen die ooit de bibliotheek van Alexandrië vulden is geen snippertje meer over. De bibliotheek is ooit afgebrand.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, april 2021.