Home      Vorige      Volgende

De Faustdreef

Faust_by_Gounod_Act3_1859_engraving_by_Lamy_NGO2p134-texted.jpg In Overvecht-Zuid zijn een aantal dreven genoemd naar opera's, zoals de Fideliodreef , de Don Carlosdreef en de Faustdreef.

De Franse opera Faust is gebaseerd op de het gelijknamige Duitse toneelstuk van Wolfgang von Goethe en beleefde zijn première in Parijs op 19 maart 1859. De operamuziek is van Charles Gounod .

Sinds het eind van de middeleeuwen wordt het verhaal van de magiër Doctor Faustus, die zijn ziel aan de Duivel verkoopt, in heel Europa verteld. Zo publiceerde Christopher Marlowe , een tijdgenoot en vriend van William Shakespeare, al in 1589 een Engelse versie.

Faust wil kennis, macht en vooral de liefde van Marguérite. De Duivel kan hem daarbij helpen. Hij wil in ruil daarvoor de ziel van Faust. Dit lijkt hem een goede deal. Faust tekent het contract met zijn eigen bloed. Faust geniet van zijn kennis en macht en zijn geliefde, maar het is allemaal nep en namaak. Het leidt tot moord en doodslag.

Na 24 jaar loopt het contract af en opent de grond zich onder zijn voeten. Hij dondert rechtstreeks de Hel in om daar tot in de eeuwigheid de Duivel te moeten dienen.

Toch is Charles Gounod erin geslaagd van Faust een vrolijke opera te maken!

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, september 2021.