Home      Vorige      Volgende

De St. Eustatiusdreef

Isle_de_Saint_Eustache_en_1781_haute_r.solution-texted.jpg Een beetje verscholen achter het Pascalplein aan het eind van de Carnegiedreef ligt de St. Eustatiusdreef.

Sint Eustatius behoort tot de Antillen , een honderdtal eilanden van vulkanische oorsprong die in een boog tussen Zuid-Amerika en de Atlantische Oceaan liggen.

Sint Eustatius is slechts 2½ maal zo groot als Overvecht, als je het Noorderpark en het Gagelbos meerekent.

Het eilandje is vanaf 1636 door Hollanders en daarna afwisselend door deze, Engelsen en Fransen bezet.

Ten tijde van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd van het Britse koninkrijk (1775-1783) deden tot 3000 schepen per jaar St. Eustatius aan, veelal beladen met gesmokkelde wapens voor de Amerikanen. Het was ook een tijd van slavernij en handel in tot slaafgemaakten uit Afrika. De smokkel was de Engelsen een doorn in het oog. Zij stuurden een oorlogsvloot onder Admiraal George Brydges Rodney die Sint Eustatius plunderde.

Battle_of_Dogger_Bank_1.jpg Het conflict leidde tot de Vierde Nederlands-Engelse oorlog , die grotendeels op de Noordzee werd uitgevochten met houten zeilschepen met wel 70 kanonnen.

In 1781 veroverden de Fransen Sint Eustatius. Het eiland kon de torenhoge Franse belastingen niet opbrengen en drie jaar later kwam het in Engelse handen. Pas in 1816 werd Sint Eustatius definitief deel van Nederland.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, januari 2021.