Home      Vorige      Volgende

De Tennesseedreef

iStock-144324113.jpg

De Tennesseedreef op het bedrijventerrein Overvecht staat in de belangstelling in verband met de vestiging van een coffeeshop. De dreef is genoemd naar de Amerikaanse staat Tennessee . De staat ligt in het zuiden van de Verenigde Staten en wordt in het oosten begrensd door de bergen van de Appalachen in het westen door de rivier de Mississippi.
Duizenden jaren lang leefden in dit gebied Cherokee-indianen . De naam Tennessee is afgeleid van Tanasi, de naam van het belangrijkste Indiaanse dorp.

De Cherokee noemden zichzelf geen Cherokee maar "Ani-Yun' wiya". De naam Cherokee komt mogelijk van de Creek-indianen en betekent dan "Zij die een andere taal spreken".

In 1772 vestigden zich blanke kolonisten aan de voet van de Appalachen. Zij sloten een verdrag met de indianen die in de vlakte leefden. Zij ruilden met de indianen bevervellen en andere jachtbuit van de Cherokee. De kolonisten lieten hun oog vallen op het land van de indianen dat zeer geschikt was voor het verbouwen van katoen.
Toen in 1829 op hun grondgebied goud gevonden werd, werden de indianen met harde hand verdreven naar reservaten in het westen.

Zo kwamen veel indianen in Oklahoma ten westen van de Mississippi terecht. Anderen bleven op het land van hun voorouders of keerden daarnaar terug. Nog ieder jaar worden feesten (pow-wows) gehouden met dans- en drumwedstrijden.
Bekijk de filmpjes https://www.youtube.com/watch?v=7YZ146tXKLA (3m13s) en https://www.youtube.com/watch?v=X9wSEXyoRbw (4m09s) maar.
Zo worden de tradities van de stam in ere gehouden.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, oktober 2019.