Home      Vorige      Volgende

De Marnedreef

Bord_de_la_Marne.jpg De Marne bij Noisy-le-Grand, slechts 12½ km ten oosten van het centrum van Parijs (Foto: Wikipedia)

De Marnedreef die van het groot Winkelcentrum naar de Watertoren loopt, is genoemd naar de rivier de Marne in Noord-Oost Frankrijk. De Marne is 514 kilometer lang en mondt vlak bij Parijs in de Seine uit.

De naam is verbonden aan niet één, maar twee veldslagen uit de eerste wereldoorlog.

Aan de eerste slag bij de Marne in 1914 namen 2½ miljoen soldaten deel waarvan een half miljoen sneuvelden. Het Franse leger beshikte niet over voldoende voertuigen om de soldaten snel naar het front te vervoeren. Daarvoor werden Parijse taxi's ingeschakeld. De wegen waren slecht, moddiger en zaten binnen de kortste keren vol bomkraters. Vandaar dat paarden belangrijk waren. Ze werden ingezet voor de aanvoer van voedsel en munitie, trokken kanonnen en brachten gewonde soldaten weg. Ze moesten de kogels van de vijand weerstaan zonder dat ze beseften wat ze overkwam. In de gehele eerste wereldoorlog kwamen naar schatting acht miljoen paarden en ezeltjes om.

De tweede slag bij de Marne die in 1918 werd uitgevochten was de laatste grote veldslag van de eerste wereldoorlog. 139000 Duitsers en 132500 geallieerden gesneuvelden of raakten zwaargewonden.

Als je nu het nieuws op TV ziet of in de krant leest, kun je vinden dat die Europese vergaderingen maar saai zijn, maar het is een hele vooruitgang ten opzichte van een oorlog waarvan ten slotte niemand meer wist waarom die begonnen was!

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, augustus 2019.