Home      Vorige      Volgende

De Zuidpooldreef

20101218_001-1821830387.jpg Het IceCube Lab precies op de Zuidpool in Antarctica

De Zuidpooldreef is een achterstraat van de Kaap Hoorndreef. Kaap Hoorn is het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, hemelsbreed 3780 kilometer van de Zuidpool.

diving-king-penguin-600x400.jpg Het zuidpoolgebied is voor het overgrote deel bedekt met een dikke laag ijs. Je vindt er ook aktieve vulkanen , droge valleien, honderden meren diep onder het ijs en natuurlijk pingu´ns .

Volgens een internationaal verdrag is mijnbouw en het vestigen van militaire bases op Antarctica , de officiële naam van het Zuidpoolgebied, verboden. Wel zijn er een paar duizend wetenschappers aan het werk.

Precies op de eigenlijke Zuidpool staat het IceCube observatorium . Wetenschappers uit 12 landen werken daar samen om lichtflitsen van spookachtige neutrinodeeltjes vast te leggen. Die worden uitgestoten als een zware ster aan het eind van zijn leven als supernova explodeert.

IceCube heeft drie neutrinos met krankzinnig hoge energie waargenomen. Niemand weet waar die vandaan komen. De wetenschappers hebben wel gevoel voor humor. Ze hebben ze Bert, Ernie en Big Bird genoemd.

In onze winter is het op het zuidelijk halfrond zomer. Vierentwintig uur per dag schijnt dan de zon op de ijskap van het zuidpoolgebied, 340 maal zo groot als Nederland. Het zonlicht dat op die enorme ijskap van Antarctica valt, wordt weerkaatst naar het maanoppervlak. Als we hier de Maan in de winter als sikkel zien, steekt het donkere deel van de Maan duidelijk grijs af tegen de zwarte hemelachtergrond. Zo kunnen we hier indirect het zuidpoolgebied zien!

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, januari 2020.