Home      Vorige      Volgende

De Maria Theresiadreef

Andreas_Moeller_-_Erzherzogin_Maria_Theresia_-_Kunsthistorisches_Museum.jpg Jeugdportret van Maria Theresia

Bij het NS-station Overvecht zijn een aantal dreven vernoemd naar invloedrijke vrouwen, zoals Maria van Hongarije en Maria Theresia . Daarom heet deze buurt het Mariakwartier. Maria Theresia is de bekendste van de twee Maria's.

Zij erfde onder meer de adellijke titels aartshertogin van Oostenrijk en koningin van Hongarije en Bohemen. Zij was de laatste vorst uit het Huis Habsburg en regeerde van 1740 tot 1780.

Op de foto was ze 11 jaar. In die tijd was er geen echte kinderkleding. Kinderen, althans prinsessen, werden gekleed als kleine volwassenen.

Zij was vooruitstrevend (maar zeker geen democraat). Zo zorgde ze er in 1750 voor dat in haar rijk de leerplicht voor zes- tot twaafjarigen werd ingevoerd.

Maria Theresia was getrouwd met de Duitse keizer Franz de Eerste en had met hem 16 kinderen waarvan er zes als kind overleden.

Haar jongste dochter was Marie Antoinette , de latere echtgenote van de Franse koning Lodewijk de zestiende.

munt.jpg kop.jpg Tijdens haar regering werd een munt geslagen, de Maria Theresia Thaler (in het Nederlands: daalder), die precies 23,39 gram zilver bevatte. Deze bleef ook na haar dood populair. Nog steeds kun je in het Midden-Oosten op de markt betalen met een Maria Theresia Thaler.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, november 2020.