Home      Vorige      Volgende

De Plutodreef

Pluto_in_True_Color_-_Medium-Res__cropped_.jpg Pluto. Foto: NASA, bewerking Alex Parker, Johns Hopkins University.

De Plutodreef ligt aan de rand van de buurt waar de straatnamen naar Griekse goden en helden genoemd zijn. De Plutodreef is daar een korte, doodlopende straat.

Pluto is in de Griekse mythologie de god van de onderwereld (en de rijkdom). Zijn dodenrijk heette de Hades. Zielen van overledenen werden met de boot van Charon overgezet over de rivier de Styx die de Hades scheidde van het land van de levenden.

nh-charon-neutral-bright-release_0-texted.jpg Pluto is ook de naam van een dwergplaneet aan de rand van ons zonnestelsel, iets kleiner dan onze Maan. Pluto zelf heeft minstens vijf manen. De Grootste heet Charon en is ongeveer half zo groot als Pluto. Pluto is in 1930 ontdekt en Charon pas in 1978. Ze zijn niet met het blote oog zichtbaar (*) zoals de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus .

Later zijn aan de rand van ons zonnestelsel nog andere hemellichamen ontdekt. Dat was in 2006 aanleiding om op een internationaal congres van sterrenkundigen Pluto te degraderen van negende planeet tot dwergplaneet.

In 2015 heeft de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons na een reis van 9½ jaar van dichtbij foto's gemaakt van de koude werelden Pluto en Charon. Pluto en Charon hebben ijsbergen van bevroren stikstof met een gemiddelde temperatuur van -230 °C. Brrr.
(*) As je wil weten welke planeten vannacht zichtbaar zijn en waar je ze kunt vinden, kijk dan bij https://hemel.waarnemen.com/vannacht/ .


top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, maart 2022.