Home      Vorige      Volgende

De Paranádreef

Itaipu_geral-texted2.jpg

De Paranádreef in Overvecht-Noord waaraan het zwembad De Kwakel ligt is genoemd naar de rivier de Paraná in Zuid-Amerika. Samen met de Amazone voert de Paraná het overtollige water van het regenwoud af naar de Altantische Oceaan.

Net zoals de Rijn voor honderden kilometers de grensrivier is tussen Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, is de Paraná dat tussen Paraguay, Brazilië en Argentinië. Alleen is de Paraná vier keer zo lang en voert gemiddeld zeven maal zoveel water af. In een nat jaar is dat nog eens drie keer zo veel.

Riodelaplatabasinmap.jpg De Paraná is goed bevaarbaar en er wordt veel vis gevangen, een belangrijke voedselbron voor de bevolking.

Eeuwenlang werden watermolens gebruikt om hout te zagen en graan te malen. Nadat Edison in 1880 de gloeilamp had uitgevonden, begon men waterkracht te gebruiken om electriciteit op te wekken. Dat begon heel bescheiden met 16 straatlantaarns.

Halverwege de Paranárivier is de Itaipu-stuwdam gebouwd. Het is de op één na grootste hydro-elektrische centrale ter wereld.

Tijdens noodweer in november 2009 ontstond er een gecompliceerde stroomstoring en werden de turbines van de Itaipudam stilgezet. Uiteindelijk zaten 87 miljoen mensen in het donker. Dat is het nadeel van zulke grootschalige projecten.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, januari 2022.