Home      Vorige      Volgende

De Esmoreitdreef

handschrift_hul001hult02_01-p1023-BR40C80.jpg
Een middeleeuws handschrift

HWCMijnlieff-DSC_0709.jpg

De Esmoreitdreef bevindt zich tussen het Winkelcentrum Overvecht en de Einsteindreef. Aan deze dreef steken twee witte schoorstenen van de ir. A.J. Mijnlieff warmtecentale de lucht in. Deze met aardgas gestookte centrale levert warmte voor de stadsverwarming.

Esmoreit, waarnaar de dreef is genoemd, is de hoofdpersoon in een toneelstuk dat kort na het jaar 1400 is geschreven. De boekdrukkunst was nog niet uitgevonden. Boeken werden met de hand (over)geschreven. In de Belgische Koninklijke Bibliotheek in Brussel wordt het handschrift van het toneelspel Esmoreit bewaard.

Sicilië en Damascus waren in de Middeleeuwen zelfstandige koninkrijken. Esmoreit is kroonprins van het koninkrijk Sicilië. Zijn neef Robbrecht maakte voor de geboorte van Esmoreit aanspraak op de troon. Robbrecht probeert Esmoreit daarom in een waterput te verdrinken. Esmoreit ontsnapt en groeit op aan het hof van de koning van Damascus.

Prinses Damiët, de dochter van de koning van Damascus, wordt verliefd op Esmoreit. Maar zijn onbekende afkomst staat een huwelijk in de weg. Daarom gaat Esmoreit op zoek naar zijn geboorteland. Op Sicilië herkent de koningin haar zoon. Esmoreit en Damiët die hem achterna gereisd is, worden koning en koningin van Sicilië. De schurk van het verhaal, Robbrecht, wordt voor straf opgehangen.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, juni 2022.