Home      Vorige      Volgende

De Andesdreef

Alpacas-in-Ecuador-texted.jpg De Andesdreef in Overvecht-Noord is meer bekend als Winkelcentrum De Klop. Dit dreefje is genoemd naar het Andesgebergte dat langs de gehele westkant van Zuid-Amerika loopt en wel zevenduizend kilometer lang is.

Het woord Andes betekent hoge berg in het Quechua, de taal van de Inca-indianen . Zij heersten over een groot deel van de Andes voordat de Spanjaarden in de 16e eeuw het gebied veroverden.

Het Andesgebergte is ontstaan doordat de bodem van de Grote Oceaan onder het vasteland van Zuid-Amerika schoof. Dit proces gaat nog steeds door in een tempo van gemiddeld enkele centimeters per jaar. Het zorgt voor verwoestende aardbevingen als de aardlagen aan elkaar blijven kleven en plotseling losschieten. Op 100 kilometer diepte is de aardkorst zo heet dat gesteente smelt. Er ontstaan vuurspuwende vulkanen die zo hoog worden dat ze bedekt zijn door eeuwige sneeuw.

De Andes is rijk aan zilver, goud en lithium , onmisbaar voor batterijen in telefoons en elektrische auto's. Een uniek gebied als de Andes heeft ook een unieke planten- en dierenwereld. Denk aan lama's en alpaca's en niet te vergeten aardappelen.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, oktober 2021.