Home      Vorige      Volgende

De Argonautendreef en de Jasondreef

Jason_and_Medea-John_William_Waterhouse.jpg Jason en Medea volgens John William Waterhouse (1849 -1917)

De vele verhalen over Jason en zijn vijftig Argonauten werden in het oude Griekenland mondeling doorverteld. Zij hebben nooit bestaan.

Verteld werd dat de koningszoon Jason ruzie had met zijn halfbroer Pelias en werd uitgedaagd het mythische Gulden Vlies op te halen dat bewaakt werd door twee vuurspugende stieren en een magische draak die nooit sliep.

Hij liet de scheepsbouwer Argos een schip voor 50 man bouwen. Voor de boeg werd een tak van de Heilige Sprekende Eik van het orakel van Dodona gebruikt. Vijtig helden, de Argonauten, werden uit alle uithoeken van Griekenland gerekruteerd en samen beleefden ze vele avonturen.

Je kunt het nalezen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Argonauten

Het Gulden Vlies was in het bezit van koning Aietes van Colchis . De godin Aphrodite had ervoor gezorgd dat de tovenares Medea, dochter van Aietes, smoorverliefd werd op Jason. Ze hielp hem, de vijand van haar vader, op allerlei manieren. Zo kreeg Jason het Gulden Vlies in handen.

Het idee van een Gulden Vlies gaat terug op een oude manier om goud te winnen. Leg een niet-ontvette schapenvacht in een beek die goudstof meevoert en alle goudkorrels blijven in de wol vastzitten.

De Sprekende Eik heeft echt bestaan. Hij hing vol koperen ketels, die tegen elkaar kletterden. Zijn bladeren ruisden in de wind en koerende duiven nestelden in zijn takken. Al die geluiden werden door orakelpriesters geïnterpreteerd.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, april 2019.