Home      Vorige      Volgende

Het Robert Kochplein

RobertKoch_cropped.jpg Robert Koch (1843-1910) Foto: Wikipedia.

Het Robert Kochplein is het grote verkeersplein bij het voormalige tuincentrum Overvecht.

Robert Koch was een Duitse arts die zich in de negentiende eeuw heeft ingezet voor de bestrijding van besmettelijke (bacterie)ziekten waarvoor hij in 1905 de Nobelprijs kreeg. Koch is geboren in Clausthal, een klein mijnwerkersstadje in centaal Duitsland. Op vijfjarige leeftijd kon hij al lezen en schrijven. In 1862 ging hij studeren aan de beroemde universiteit van Göttingen om arts te worden.
Hij deed onderzoek naar miltvuur (antrax), een dodelijke bacterie die jarenlang in de bodem kan overleven. Koch kon de miltvuurbacterie onder zijn microscoop herkennen nadat hij die met een kleurstof had behandeld. Ook kon hij de bacterie in zijn laboratorium opkweken.

Van meer praktisch belang was zijn onderzoek naar tuberculose, waaraan destijds 14% van de Duitsers overleed. In 1890 dacht Koch dat hij een geneesmiddel had gevonden. Dat werkte niet en hij moest zijn baan als hoogleraar in Berlijn opgeven. Wel was het een goed middel om lijders aan tuberculose op te sporen. De test is nu bekend als de Mantouxtest .

Onderzoek naar virussen heeft Koch niet gedaan. Er was in zijn tijd nog weinig over virussen bekend. Pas rond 1895 begon het onderzoek naar het tabaksmoza´ekvirus , een plantenziekte. Inmiddels weten we al meer dan 60 jaar exact hoe dat virus in elkaar zit.

Er zijn nu meer dan 17.000 wetenschappelijke artikelen verschenen over het nieuwe COVID-19 coronavirus. Misschien zit daar ook wel eentje tussen die een Nobelprijs waard is. Laten we het hopen.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, mei 2020.