Home      Vorige      Volgende

De Bostondreef

2560px-Old_State_House__49280448012_.jpg Old State House in Boston, USA. De vroegere zetel van het koloniale bestuur. Dat is nog te zien aan de Leeuw en de Eenhoorn, symbolen van het Britse Koninkrijk. Op het balkon werd in 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen aan de gejuichende Bostonians. Het is nu een museum. Foto: WIKIPEDIA.

De Bostondreef is een zijstraat van de Rio Brancodreef tussen de Franciscusdreef en de Klopvaart .

Boston is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Massachusetts in het noordoosten van de Verenigde Staten . De inwoners heten Bostonians. De stad is genoemd naar de stad Boston aan de oostkust van Engeland waar veel van de eerste Bostonians vandaan kwamen.

In de achttiende eeuw waren Massachusetts en twaalf andere staten van wat nu de Verenigde Staten van Amerika zijn Engelse koloniën. De Amerikaanse kolonisten en dus ook de Bostonians moesten importbelasting betalen aan de Engelsen, bij voorbeeld voor thee uit China. Dat zat niet lekker, want de Amerikanen waren niet vertegenwoordigd in het Parlement in Londen.
Boston_Tea_Party_w.jpg
Ze gooiden de thee liever in de haven van Boston in het water, bekend als de Boston Teaparty .

Uiteindelijk leidde dit in het voorjaar van 1775 tot de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog .

De onafhankelijkheid van de dertien koloniŽn werd op 4 juli 1776 uitgeroepen. Op die dag ontstonden de Verenigde Staten. Het is daar nog steeds de nationele feestdag .

Frankrijk en andere Europese landen steunden de opstandelingen. Engeland kon ten slotte de oorlog niet meer betalen. De vrede werd pas in september 1783 in Versailles bij Parijs gesloten.

Thee is best lekker én het theewater moet eerst gekookt worden. Dat is van belang als het drinkwater niet te vertrouwen is. Dat wist men in Japan, een land waar theedrinken tot een kunst verheven is, al heel lang.
Natsume-1-235.jpg
top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, september 2023.