Home      Vorige      Volgende

De Wolgadreef

Yaroslavl._Volga_River._Cathedral_of_the_Dormition_P5212700_2200.jpg De Wolga bij Yaroslavl. Foto: Wikipedia.

De Wolgadreef slingert door Overvecht-Zuid van het winkelcentrum Overkapel naar de Darwindreef bij het Robert Kochplein.

De dreef is genoemd naar de Russische rivier de Wolga, met 3650 kilometer de langste rivier ten westen van het Oeralgebergte dat de scheiding vormt tussen Europa en Azië. De bron van de Wolga ligt bij het dorpje Volgoverkhovye, Russische voor "bovenloop van de Wolga", halverwege tussen St. Petersburg en Moskou. De machtige Wolga is daar een beekje van één meter breed.

De meeste grote steden langs de Wolga, zoals Yaroslavl , Kazan en Wolgograd , dat van 1925 tot 1961 Stalingrad heette, liggen waar een zijrivier de Wolga instroomt.

orthodox-wooden-church-on-the-Wolga-texted.jpg

Russische steden hadden vroeger houten huizen, omdat stenen huizen te duur waren. Er braken dan ook vaak grote branden uit. Zo is Kazan wel negen keer opnieuw opgebouwd.

Volga_rivermap-nl.jpg Vanaf Kazan, hemelsbreed 1000 kilometer van de bron, waar de rivier een paar kilometer breed is, stroomt de Wolga naar het zuiden om uit te monden in de Kaspische Zee aan de Russische zuidgrens.

De Kaspische Zee is geen zee, maar het grootste meer ter wereld, negen keer groter dan Nederland.

De rivieren de Jenisej en de Lena in Siberië, het dunbevolkte gebied ten oosten van de Oeral, zijn nog langer dan de Wolga. Siberië beslaat dan ook driekwart van Rusland dat bijna net zo groot als het zichtbare oppervlak van de Maan. Maar de Wolga is de langste rivier ter wereld die niet in zee uitmondt.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, februari 2023.