Home      Vorige      Volgende

De Rhônedreef

Matterhorn_from_Domh.tte_-_2.jpg De 4478 meter hoge Matterhorn op de Zwitsers-Italiaanse grens.

De Rhônedreef begint tegenover de uitgang van Albert Heijn XL en houdt alweer op bij de bushalte van lijn 3 en de Stichting Impulzz , twintig huizen verderop.

De dreef is genoemd naar de rivier de Rhône waarvan je zou denken dat het een rivier in Zuid-Frankrijk is. Dat is het ook, maar de bron ligt in de Zwitserse Alpen. Het Rhônedal bepaalt het hele landschap van zuidwestelijk Zwitserland. Ook de beroemdste berg van Zwitserland, de Matterhorn , die overigens gedeeltelijk in Italië ligt, watert af naar de Rhône.

0046DSC_0011-Visp2009.jpg 0046DSC_0071-Visp2009.jpg

Het Rhônedal en zijn omgeving zijn een prachtig wandelgebied. Vooral langs de Suonen . Dat zijn eeuwenoude kilometerslange waterkanalen die water uit de bergen naar akkers en wijngaarden brengen. Er loopt altijd een smal pad langs. Maar let wel op waar je loopt! Aan de ene kant kabbelt het water en aan de ander kant is er meestal een levensgevaarlijke afgrond. Nog spannender is het als een Suone door een lange tunnel wordt geleid. Je moet dan wel een zaklamp bij je hebben, want verlichting is er niet.

De Rhône stroomt via het Meer van Gèneve naar Frankrijk om bij Marseille in de Middellandse Zee uit te monden.

Bij de aanleg van een nieuwe metrolijn in Rome zijn een paar jaar geleden 2000 jaar oude eikenhouten balken gevonden die afkomstig bleken te zijn uit de Jura in Midden-Frankrijk. Ze zijn ooit als houtvlot eerst de Saône en vanaf Lyon , een stad die de Romeinen Lugdunum noemden, de Rhône afgedreven richting Rome.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, verschijnt voorjaar of zomer 2024.