http://www.sciencecafeovervecht.nl/Energietransitie/terug.jpg

Koken

Koken kan op verschillende manieren. Beschikt u over warm tapwater van 60 °C dan kunt u daarmee een electrisch waterkoker vullen. Dat is goedkoper dan deze te vullen met koud water van 10 tot 20 °C.

Er is één doorslaggevende reden om niet meer op aardgas te koken, namelijk dat daarbij in tegenstelling tot electrisch koken het rendement niet meer dan 40% is (bij een kleine vlam 50%), de rest gaat langs de pan heen.

Bedenk dat eigenllijk bij alle vormen, behalve de klassieke electrische kookplaat waarschijnlijk een verzwaring van de electrische aansluiting (drie fasen, 25 Ampère) nodig is.

Klassieke electrische kookplaat

Dit is de goedkoopste maar ook minst efficiënte manier van electrisch koken.

Keramische kookplaat

De pannen worden verwarmd door (soort) lamp. Het is redelijk efficiënt en stelt geen bijzondere eisen aan de pan.

Inductie koken

Dit wordt aangeprezen omdat het zo efficiënt is. Maar het vereist wel investering in een geschikte pannenset.
En last but not least het opgewekte electromagnetisch veld is gevaarlijk voor mensne met een pacemaker.... Ook huisdieren zouden horensdol kunnen worden van een trillende pan waarvan voor ons het geluid boven de gehoorgrens ligt.

De hooikist

Zeer efficiënt koken is ook mogelijk door een hete pan in een goed geïsoleerde "hooikist" warm te houden.

Meer informatie

https://www.consumentenbond.nl/kookplaat/

top.jpg top.jpg
© Harm J. Schoonhoven Versie 11 juni 2019. Distributed under MIT licence .

Valid HTML 4.0 Transitional