De Sociale Buurt Markt op 16 sep 2017, 14:00-19:00

logo-science-cafe-overvecht.jpg

Locatie

De Dreef, Schooneggendreef 27, 3562 GG Utrecht

Links

Website Sociale Buurt Markt        Website Science Café Overvecht
Harm J. Schoonhoven's Website

Wat doet Science Café Overvecht?

We hebben dit jaar geen kraam maar een spel voor jong en oud en een leerzame interactieve happening.
Als het weer het toelaat volgt tussen 16:45 en 17:00 een korte demonstratie van de grote vlam (géén explosie) bij het bronzen beeld voor De Dreef.

Verdere toelichting per onderwerp

Memoriespel
Tellen in 121 talen
De grote vlam

Memoriespel met optische illusies

top.jpg top.jpg

We gaan het bekende memorie-spel spelen, niet met twee kaarten per onderwerp maar met vier die samen een optische illusie vormen. Hieronder een paar voorbeelden.

composite-texted-subscripts.jpg

top.jpg top.jpg

Spelregels
Het optische-illusiespel wordt net als het wereldberoemde memoriespel gespeeld, maar met enkele spannende verschillen. In plaats van een set van twee gelijke kaarten, moeten de spelers een set van vier kaarten vinden die samen een afbeelding van een optische illusie vormen. Wanneer een set van 4 kaarten compleet is, kan de speler de kaarten tegen elkaar aan leggen en zo een afbeelding van een optische illusie vormen. De speler met het hoogste aantal complete optische illusies wint het spel.

Het spel klaarzetten
Schud de kaarten. Leg alle kaarten met de afbeelding naar beneden op zo'n manier in rijen dat ze een grote rechthoek vormen op tafel of op de vloer. Zorg dat de kaarten elkaar niet raken. Het moet mogelijk zijn om elke kaart om te draaien zonder andere kaarten aan te raken.

Het spel spelen
De eerste speler kiest een kaart en draait die om, De speler kiest dan een tweede kaart en draait die ook om. Als de twee kaarten bij dezelfde optische illusie horen, mag de speler beide kaarten pakken en die zichtbaar voor de andere spelers op tafel leggen. De speler krijgt als beloning een extra beurt en mag opnieuw. Indien de twee omgedraaide kaarten niet bij elkaar passen, worden ze weer omgedraaid en is de volgende speler aan de beurt. Wanneer een speler twee kaarten van een set van vier kaarten gepakt heeft, kan de set van vier kaarten die samen de optische illusie vormen, alleen compleet gemaakt worden door de speler die het eerste passende paar van deze illusie heeft gevonden.

Variaties
Om de moeilijkheidsgraad van het spel te verhogen, kunt u de spelregel toevoegen dat ook een andere speler het tweede passende paar van een illusie van vier mag pakken, als de eerste twee kaarten van deze illusie al in het bezit zijn van een andere speler. Dan kan de illusie niet meer voltooid worden en voorkomt een speler dat een andere speler kan scoren. Nog een andere spelregel kan zijn dat de spelers de mogelijkheid hebben deze halve set met elkaar te ruilen om hun illusies te voltooien. Om het spel extra moeilijk te maken, kunnen de spelers besluiten om bij elke beurt vier kaarten om te draaien en te proberen om per beurt een complete set van vier kaarten te vinden.

top.jpg top.jpg

Tellen van 1 tot 10 in 121 talen !

top.jpg top.jpg

We gaan lijstjes telwoorden van een tot en met tien in verschillende talen gezamelijk oplezen. De lijstjes worden met een beamer geprojecteerd of anders op papier uitgedeeld.
Er zijn moeilijke en makkkelijke lijstjes. De deelnemers bepalen wat er getoond wordt, niet alle talen hoeven op dezelfde manier behandeld te worden. En soms is ook niet zo duielijk hoe een (tel)woord uitgesproken moet worden. Misschien zijn sommige lijstjes wel zo leuk dat we ze eindeloos zouden willen herhalen.
Hieronder een overzicht van de honderdeenentwintig talen en een paar voorbeelden.

Akkadisch (Babylon, Assyrië 24e-9e BC) Arabisch (Irak) Arabisch (Marokko) Aramees (Middenoosten) Assamees (Noordoost India) Aymara (Bolivia, Peru, Chili) Azeri Bengaals Bokmål (oud-Noors) Bulgaars Burmees Catalaans Chibcha (centaal Colombia) Chinees Mandarin Chippewa Menomini (Canada, USA) Chippewa Potawatomi (Canada, USA) Chippewa West (Canada, USA) Cippewa Algonquian (Canada, USA) Cree Innu (Canada) Cree Naskapi (Canada) Cree Plains (Canada) Cree Woods (Canada) Deens Duits Engels Ethiopisch Etruskisch Fins Frans Fulani (Senegal e.o.) Grieks Guariní (Paraguay) Gujarati (West India) Hebreeuws Hindi Hongaars Inuit Groenlands Inuit Noord Alaska Inuit West canada Italiaans Japans Japans (Chinese uitspraak) Kannada (India) Karen (Loas, Thailand) Kazakstaans Kinyarwanda (Rwanda) klassiek Arabisch klassiek Mongools Kmer (Cambodja) Koptisch (Egypte) Koreaans Kroatisch Kyrgyz Latijn Loatiaans Luba (D.R. Congo) Malayalam (Kerala, India) Manding (West Afrika) Maori Mapudungun (Chili) Massachusett (Boston, Cape Cod) Miao (China, Vietnam, Loas) Middeleeuws Engels (dialecten) Modern Mongools Motu/Hiri Motu (Papua New Guinea) Nasu/Yi (Oost) (China) Navajo (ZW Noord Amerika) Neder-Duits Nederlands Nepalees Nisu/Yi (Zuidelijk) (China: Noors Nuosu/Yi (Noord) (China) Oekraïens Oriya (Orissa, India) Oromo (Ethiopië e.o.) OtoManguan (Mexico) Oud Engels (Saksisch, 10e C) Oud-Egyptisch Pashto (Afghanistan e.o.) Persisch, Farsi (Iran) Pools Portugees Provençaals (langue d'oc) Punjabi (Pakistan) Quechua (Equador, Peru, Bolivia) Roemeens Roma (Europa) Russisch Russisch (cyrillisch) Sani/Yi (Yunnan, China) Sanskrit (India) Servisch Sinhali (Sri Lanka) Sino-Koreaans Siraya (Taiwan) Sogdian (Samarkand) Songhai (Mali) South Efate (Pacific Ocean Islands) Spaans Sumerisch (Ur, Irak) Tajik (Tajikistan) Tangut (Tibet) Tartaars Thais Tibetaans Tigrinya (Eritrea/Ethiopië) Tsjechisch Tupinambá (Paraguay) Turkmeens Turks U'wa (Colombia, Venezuela) Urdu (India, Pakistan) Usbek Uyghur Vietnamees Yoruba (Nigeria e.o.) Yupik Centraal Alaska Yupik Haplino (Siberië) Zhuang/Buyi (China) Zweeds


composite-image-top.jpg
composite-image-bot.jpg

De grote vlam

top.jpg top.jpg

V15-layout.jpg V15-burning.jpg De grote vlam begint met een kleine vlammmetje onder een brandstoftankje met alcohol (brandspiritus) waaraan een wijde C-vormige buis bevestigd is die onder de brandstoftank uitkomt. Na ongeveer twee minuten begint de alcohol in de tank te koken en de ontsnappende damp verbrandt. Omdat de verbrandingswarmte van alcohol (85%) vele malen groter is dan de benodigde verdampingswarmte groeit de vlam exponentieel. Zoals bij elke exponentiële groei wordt ook deze beperkt door niet-lineaire effecten. In dit geval zuurstofgebrek en brandstoftekort.
Het geheel is in een schoorsteen geplaatst opgebouwd uit oude conservenblikjes zodat dat de grote vlam nieuwe lucht aan kan zuigen en op kan vlammen. Maar na een paar keer is duidelijk dat de brandstof op is. De show is voorbij.
Om de grote vlam beter zichtbaar te maken - een alcoholvlam is immers bijna kleurloos - is bovenin de schoorsteen een inmiddels sterk verbeterde naverbrander aangebracht.
Voor een (Engelstalige) toelichting en foto's zie http://www.harmjschoonhoven.com/V15.html

Versie 2017-09-02 18:32. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
top.jpg top.jpg