gasloos proefkonijn AD 2017-12-02

https://www.ad.nl/utrecht/opinie-overvecht-noord-wil-geen-proefkonijn-zijn-met-gasloos-wonen~a562e9df

Opinie: Overvecht-Noord wil geen proefkonijn zijn met gasloos wonen

Utrecht wil woningen in Overvecht-Noord als eerste loskoppelen van het gasnet. Niet iedereen is daar blij mee, zoals bewoner Arjen Bezemer. "Mijn buren hebben net een nieuwe cv-ketel gekocht!" Arjen Bezemer 02-12-17, 12:41

In de opinie kunnen Utrechters hun licht op een actuele nieuwszaak laten schijnen. Deze week: Arjen Bezemer over het loskoppelen van Overvecht-Noord van het gasnet.

Plotseling was het in het nieuws: Overvecht-Noord gaat van het gas af! Merkwaardig dat je als bewoner van deze Utrechtse wijk via het nieuws moet horen wat er gaat gebeuren. En dat terwijl wethouder Van Hooijdonk al ruim een jaar hierover in overleg is met de woningcorporaties.

Mijn buren hebben net een nieuwe cv-ketel gekocht. Hadden ze geweten dat ze voor 2030 van het gas af moesten, dan hadden ze deze investering natuurlijk niet gedaan. Ik begrijp best dat het handig is om in Overvecht-Noord te beginnen. Het gasnet is aan vervanging toe en dat doe je niet als je naar een gasvrije samenleving wilt. Maar het was prettig geweest als wij als woningeigenaren eerder en beter geïnformeerd waren over deze enorme ingreep: de wethouder weet dat het 30.000 euro per woning kost, zeker als je gas gebruikt voor verwarming. Zo'n 1.000 woningeigenaren in Overvecht-Noord moeten dit bedrag dus 'even' opbrengen.

30.000 euro is veel geld. In Overvecht wonen niet de rijkste Utrechters: als ze geld hadden gehad waren ze wel in een andere wijk gaan wonen. En dan moeten wij als eerste van het gas af. Proefkonijnen dus. Technologieën voor alternatieven voor gas zijn nog in ontwikkeling en worden op langere termijn pas goedkoper. Wij mogen pionieren en zijn dus duur uit. En de rest van Utrecht profiteert van alle (kostbare) ervaringen die wij opdoen. En we hebben straks geen gasnet meer, is dat wel zo slim?

poll

Bewoners in Overvecht-Noord worden door Van Hooijdonk als proefkonijnen gebruikt om aardgas te vervangen door elektriciteit

Eens

Oneens

Bekijk resultaten »

Veel duurder en minder milieuvriendelijk

Wie heeft er na de erfpachtkwestie nog geld over voor investeringen om van het gas af te komen? Arjen Bezemer

Als we in Nederland eindelijk eens echt groene stroom gaan produceren, dan moeten we in de zomer (veel zon) elektriciteit opslaan om daarmee de winter door te komen. Niemand weet nog hoe, maar synthetisch gas (methaan) is een interessante optie. Zonder gasnet gaan wij in Overvecht daar niet meer van profiteren en verstoken wij in de winter voor kapitalen aan kostbare elektriciteit, opgewekt door inefficiënte CO2-producerende energiecentrales (rendement maximaal 40%). Onze superefficiënte HR-ketels (rendement meer dan 90%) staan dan al bij het grofvuil. Dus met onze investeringen zijn we straks misschien fors duurder en minder milieuvriendelijk uit.

Voor veel woningeigenaren speelt ook nog de erfpachtkwestie. Iedereen legt op dit moment elke cent opzij om van die erfpacht af te komen: op korte termijn moeten tienduizenden euro's per woning betaald worden. Wie heeft er dan nog geld over voor investeringen om van het gas af te komen?

Het is nog geen 2030. Het gasnet aan de Noordzijde van de Klopvaart is nog jong en is voorlopig nog niet aan vervanging toe. Geen pilot voor mij. Ik ga eens rustig afwachten hoe de energietransitie vorm gaat krijgen. Tenzij de gemeente een onweerstaanbaar subsidie-aanbod doet.