Antoniuskwartier aardgas AD 2018-05-02

https://www.ad.nl/utrecht/eigenaren-utrechtse-nieuwbouwhuizen-niet-te-porren-voor-gasloze-woning~a02de11f/

Eigenaren Utrechtse nieuwbouwhuizen niet te porren voor gasloze woning

Eigenaren van nieuwbouwhuizen in Utrecht lijken nog niet erg te porren voor een gasloze woning als ze daar zelf enkele duizenden euro's aan moeten meebetalen. In het Antoniuskwartier is de optie om van het gas af te gaan aangeboden, maar van de 207 nieuwe huizen heeft er slechts één geen gasleiding meer.

Ivar Penris 02-05-18, 16:26

Over nog geen twee maanden wordt het verboden om nog gasleidingen naar nieuwbouwwoningen aan te leggen, maar tot die tijd worden ook in Utrecht nog honderden huizen opgeleverd met een gasaansluiting.

Overvecht-Noord werd een half jaar geleden gepresenteerd als dé Utrechtse proeftuin voor een gasloze toekomst. De wijk moet in 2030 helemaal van het gas af zijn. Daarvoor moeten 6.600 bestaande (huur-)woningen allemaal omgebouwd worden. Voor een groot deel van de huizen zijn woningcorporaties daarvoor verantwoordelijk.

Weerstand

Utrecht - Evert Assink bij de warmtepomp-installatie in aanbouw. Hij is bewoner van het vooralsnog enige gasloze huis in de nieuwbouwwijk Antoniuskwartier.

Evert Hassink uit Zuilen wilde voor zijn gezin wel graag alvast beginnen aan een gasloze toekomst in zijn nieuwe huis in het Antoniuskwartier in Overvecht, maar stuitte daarbij op nogal wat weerstand. Hij tekende bij het kruisje voor een huis met alle ouderwetse voorzieningen, gebouwd op de plek waar tot voor kort het Antoniusziekenhuis stond. ,,'Voor jou tien anderen', zei de makelaar.'' Daarna bewoog de medewerker van Milieudefensie hemel en aarde om alsnog van het gas af te kunnen.

De gemeente Utrecht schreef een brief aan bouwer BAM waarin werd uitgelegd dat de gemeente bewoner Hassink bij zijn duurzame ambities geen strobreed in de weg wilde leggen. Vergunningen, contracten of bestemmingsplannen mochten daarvoor geen beletsel zijn. Ook omroep BNNVARA besteedde aandacht aan de situatie van Hassink. Uiteindelijk ging BAM overstag. Hassink kreeg een warmtepomp op zijn zolder, vloerverwarming en hij kookt elektrisch. Meerkosten: 6.000 euro.