Home      Vorige      Volgende

De Cleopatradreef

Retrato_femenino_26771127162-texted.jpg De Cleopatradreef is een woonstraat achter winkelcentrum Overkapel.

Lang geleden ruzieden Cleopatra en haar twee broers die allebei Ptolemaeus heetten over het koningschap van Egypte. Dat was in de eerste eeuw vóór Christus. Rome was toen al een wereldstad. Het Romeinse Rijk strekte zich uit van Spanje tot Syrië.

Julius Caesar had de macht in Rome overgenomen door met zijn leger vanuit Gallië, het huidige Frankrijk, de grensrivier de Rubicon over te steken. Hij had veel vijanden. Die achtervolgde hij tot in Egypte. Het verhaal gaat dat Cleopatra zich in een tapijt liet wikkelen dat voor de voeten van Caesar werd uitgerold. Hij was gecharmeeerd, koos haar kant in het familieconflict en verwekte bij haar een zoon, Caesarion (kleine Caesar).

In 44 vóór Christus werd Caesar in Romeinse Senaat (zeg maar het Parlement) door dolksteken vermoord. Na de dood van Caesar namen zijn generaals Marcus Antonius en Marcus Aemilius Lepidus en zijn achterneef en erfgenaam Octavianus wraak en verdeelden onderling het Romeinse Rijk. Marcus Antonius kreeg Egypte en werd minnaar van Cleopatra.

Rivaliteit tussen de drie machthebbers in Rome leidde tot een burgeroorlog die Marcus Antonius verloor. Om te voorkomen dat ze daarna in de boeien geslagen zou worden en naar Rome ontvoerd zou worden, heeft Cleopatra een eind aan haar leven gemaakt door zich in de borst te laten bijten door een giftige slang. Zij werd negenendertig jaar oud.

top.jpg top.jpg

Gepubliceerd in Dreefnieuws
Tekst Harm J. Schoonhoven, november 2022.